Saturday, February 09, 2008

Bakti Siswa 08


pada 6-8 feb 2008 yg lpas, aku bersama2 ngn student2 ump yg lain (total lebih kurang 80 org la) telah g ke bachok utk program Bakti Siswa 08. kitorang g ke DUN Jelawat, dalam tu ade la beberapa kampung dan antara kampung yg terlibat kg sri kemunting, kg keting, kg bator, kg seneng, kg telaga ara dan ade lg 3 kg lg aku xigt name dia. yg sri kemunting tu aku pnah smpai la. kali ni aku ke kg keting lak. kire umah family angkt aku kat situ la. ayah angkat aku tu kalo ikutkan dh taraf atok aku. aku pun xterpanggil dia ayah. aku pnggil pok cik je tp tetap gak ayah angkat aku la. kire ni la 1st time aku dapat kluarga angkat. memule sblum nk g tu rase berat gak hati sbb pikirkan assignment yg xterkira bnyknye. tp aku relakan hati utk g. kitorang gerak hari selasa, malam, jam 10 lbey gitu la. 2 bas kitorang g. aku bile dh gerak tu ape lg, tido la. letih + lapo boh...tido je la. hehe. tu pon tido2 ayam. aisehman...pastu, diorang lak g bukak muvee...ape lg, xjadi tido. dah lame sket tu smpai kat satu kdai makan kat ganu. aku xigt la kat ne. dh lapo ni. makan je ape yg ade. jnj perut terisi. hehe. dh lpas makan tu kitorang meneruskan perjalanan. lpas tu muvee pon abes. dapat tido ngn aman. :P dh lame sket tu, aku pon sedo. dh kat msjid kubang kerian dalam kol 6 pagi gak la. kitorang pon mandi2, solat sume. pastu dalam kol 7 g kitorang meneruskan perjalanan. pg tu ade perasmian bakti siswa ipta kat UMK. fuh..ni 1st time g UMK ni. sblum g UMK tu kitorang sarap dulu kat kdai. dh lpas tu, dalam kol 8 gak la g ke UMK. kampus diorang konsep umah kedai (setakat ni la) kat pengkalan chepa. kire xde la beso mane. cume diorang wat pagar utk menandakan kawasan kampus tu. kat sblah kampus tu tengah naik asrama student yg batu. allocation utk 2000 student. perasmian tu ade la dalam 17 ipta g hadir. ade gak ipta yg dh abis program tu. kitorang baru je nk mule hr tu. xpe jnj rock. perasmian disempurnakan oleh tok pa. lepas perasmian tu ade la penerangan mengenai psptn (lg skali...huhu) oleh dato hassan said. pastu NC UMK bg briefing ttg UMK. pastu abes, lunch, trus gerak ke sk telaga ara utk perasmian Bakti Siswa 08 plak.

perasmian kat situ plak oleh dato ' illias atau org panggil YB Mudoh Kiro. ;) dalam mjlis tu diadalan simbolik penyerahan anak angkat. lpas drp mjlis tu, kitorang pon di distributekan kpd keluarga angkat masing2. yg aku nye dh citerr kat atas td kan. ;) pastu aku pon pulang la ke umah angkat aku. sume angkat2 belaka. hehe. ank2 pok cik tu pon sume dh beso. dh kawin sumenye. dalam umah pok cik tu agak luas la wlaupun umah kayu. umah sblah tu umah anak dia. najmi(seorang student ump) jd anak angkat kat sbelah. kire 1st day tu petang smpai malam tu dgn kluarga angkat je la. malam tu pon aku dok kat luar unah tgk pok cik ngn anak2 buah dia training satu mnde. aku nk explain pon ssh gak. dia bukan silat, tp cm riadah gitu la. utk kesihatan. tu la utk hari pertama.

hari kedua, kitorang ade program motivasi utk dak2 skola drjh 6. di buat di sk telaga ara, tp sume skola berdekatan pon dtg juge termasuk la adik2 drp sk sri kemunting. so ade la jugak yg dh knal. program tu start pg smpai ptg. petang tu ade sukaneka. aku smpat la masuk satu. hehe. yg lain aku jadik photographer jek. ok wat. hehe. malam tu ade forum. panel dia ust zuridan, imam baharain n ust zainal. best la gak wlaupun panel yg dua org tu kecek kelate. hehe. abes dalam kol 11 lbey gitu. aku smpat la balik lpas asar tukar sluar sukan. malam tu aku xigt ape dh. letih boh..tido jah. kuikuikui.

hari ketiga, gotong royong. kg aku mmbersihkan kubur. geng2 yg dok sekampung ngn aku tu terlibat skali ar. pagi tu slps sbuh, aku ngn pok cik g ke umah kat2 situ. ade mjlis cukur jmbul. lpas mjlis msti ade makan ye x? hehe. so, pulut kuning la jadik mangsenye + kari ayam. sedap boh..hehe. pas dr tu baru aku g gotong royong. dalam hmpir2 tgh hari gak la abes gotong royong tu. lpas tu balik umah, lepak2, borak2 ngn pok cik, najmi n ayh angkat najmi. pastu siap2, solat jumaat sume. lpas solat jumaat tu g la makan kat kenduri. yg bestnye, daging lembu yg dimasak tu fresh lg. baru je korban pg tu. hehe. lpas makan, aku pon balik kemas2 utk ke mjlis perasmian penutup. kire dgn beg2 sume aku siap la. sblum balik tu aku salam2 la ngn sume. pok cik pon xdpt hntar aku g mjlis penutup tu sbb ade urusan lain. so, anak dia, abg adnan yg teman aku g mjlis tu. smpai je kat skola tu, aku g la tgk org tgk kacau asyura. uteh, awe n ucu pon ade.

aku pon try la. perghh...meletihkan siot. tp xpe. experience tu. hehe. mjlis start dalam kol 4 gitu. lpas perasmian kitorang pon salam2 n gudbye2 ngn family angkat masing2. gerak balik dalam kol 6 gitu la. aku mase nk balik tu terase la gak sday. sday woo...tp itu je la mse yg aku ade. nk tahu citer x? tgh2 jalan, tibe2 air cond bas wat hal. adoi la. kepanasan la dok dalam bas tu. mcm dalam oven. huhu. dalam kol 11 lbey gitu kitorang bnti solat + makan. kat ganu gak la tp aku xigt name tmpat tu. ditambah plak kitorang ni(yg ni bukan sume la, ade la beberapa org) telah dibelanja makan oleh wakil rakyat kat situ. alhamdulillah. :) smpai dalam kol 2 stengah gitu. alhamdulillah. semuanya selamat smpai. situ je la kot. nk citer bnyk2 aku ni xpndai bercerite. ok la. salam~~

No comments:

If you're interested and serious to lose weight or gain weight or maintain weight and get healthy with Herbalife, feel free to fill in your particular. Thank you.

Name:
Email Address:
Phone Number or H/P Number
Address

Form provided by Freedback.

Popular Posts