Friday, March 28, 2008

air oh air~~


salam. wazzup, wazzup! ni hao? haha. cakap cino la plak. ha..korang tau x ape mende tu air? air ni ialah sumber asas bg hidup ni. kalo xde air, kire xlengkap la harian kite ni. nk mandi pon xleh, nk minum xley, nk amik air semayang xleh tp leh tayammum. hehe. d nbadan manusia no 70% diisi oleh air. kalo xcaye cube korang cucuk badan korang. ape mende yang kuar. darah kan?tp darah tu nk kuar memerlukan air. kalo x xley la darah tu kuar. jd darah beku. hehe. sebut pasal air ni, sejak 2 hari lepas, tempat aku dilanda krisis air. mengikut sumber, pam atau paip utama pecah. gitu la. tp yg penting xde air la sejak malam hr khamis tu. mandi pon skali je la sehari. sbb tangki statik kt bawah tu ramai sgt. tp aku dapat mandi 2 kali semalam.hehe. aku g bilik gerakan arr. sane air bnyk lg. hehe. kalo nk ikutkn, dulu2 mmg slalu gak arr xde air. kerap arr kirenye. bandingkan dgn skng, skng ni kurang sket la kadar berlakunye air xde. kire ok la tu. dulu pnah air xde seminggu. tangki statik tu pon dh hmpir2 kering. berjalan la kitorang carik air smpai ke blok kuliah. kui3. hari ni air dh ade dh sbb smlm dimaklumkan kerosakan tu dh dibaiki n tmpat aku ni air dia dapat lmbat sket coz kat paling ujung skali. huhu. xpe la. jnj dh elok. alhamdulillah...dapat la mandi puas2. :)

Thursday, March 27, 2008

sedap la plak lagu ni~~

layan je la~~

Follow Me
by Uncle Kracker

You don't know how you met me

you don't know why,

you can't turn around

and say goodbye,



All you know is when I'm with you

I make you free

and swim through your veins

like a fish in the sea,


(chorus)
I'm singin'

follow me

everything is all right,

I'll be the one to tuck you in at night,

and if you wanna leave I can guarantee

you won't find nobody else like me,



I'm not worried

'bout the ring you wear

cuz as long as no one knows

then nobody can care,



you're feelin' guilty

and I'm well aware

but you don't look ashamed

and baby I'm not scared,


(chorus)


won't give you money

I can't give you the sky

your better off if you don't ask why,



I'm not the reason that you

go astray

we'll be alright

if you don't ask me to stay,



(chorus)


you don't know how you met me

you don't know why

you can't turn around and

say goodbye,



all you know is when I'm with you

I make you free

and swim through your veins

like a fish in the sea,



(chorus)

itu dia..PSM season suda mari~~

salamz...how are you my fren? orait? cun ahh...hah, ni aku nk story mory to da max sket. minggu ni, aku kene submit cadangan tajuk Projek Sarjana Muda atau popular nye PSM. aku sbenarnye dok mikir lg nk buat ape utk PSM ni. td pg aku amik la inisiatif untuk pegi jumpe PA aku, En Fadli. malangnye, xde lak dia. ish. xpe la. aku pon konar la g jumpe Pn Roslina Hamid nk tny pasal PSM ni. aku tny dia pasal data mining n management. pastu dia mention la teknik2 yang aku perlu tau dalam nk buat PSM ni. kire kite leh create satu sistem yang mampu membuat prediction. kire pengaplikasian AI la tu. aku pon xbrp paham lg mnde teknik2 ni. sbb blum blajo lg kan. hehe. xpe la. janji aku paham la sket ape mende data mining ngn management tu. lpas tu aku g lak jumpe Pn Roslina Sidek. ngn dia pon aku tny pasal PSM gak cume memule tu aku tny dia bila aku nye presentation formal methods la. lpas tu baru aku tny pasal PSM. dia ade bg aku satu idea mengenai la jgak. tp aku xleh citer kat sini la. sbb aku pon kurang jelas lg ngn requirement dia. tp kalo aku dapat amik idea tu ok gak. cume skop dia tu la aku kureng jelas sket sama ada data mining atau pon management. huhu. jnj idea ade. well...apepon, aku akan pastikan yang aku akan submit cadangan tajuk tu pd hr jumaat ni...the end :)

Saturday, March 22, 2008

TCO 08

salam. pekhabo ande2 sume? sehat ke? today, I want to write about my co-curriculum project. the name of the project is Tempur Combat Olahraga Championship Open 2008 or known as TCO 08. ha...what is TCO 08 actually? TCO 08 is actually a free fight competition. years back, before KUKTEM transform into UMP, the program is known as KUKTEM Free Fight or K2F. the participants is from UMP student and other martial arts society nearby. means near kuantan-lah. agak ramai la penyertaan. 60 orang. tu kalo bg aku dh cukup bagus dh tu. bkn sng nk dpt penyertaan ramai tu.
td pg banyak la perlawanan smpai aku pon xigt brp perlawanan da...hehe. dr kol 10 pg td smpai 6.30 ptg gitu la. malam lak ade perasmian. PC nye aku la malam tu. mmg sssh gak jadi PC ni. tp xpe, pengalaman beb. mane lg nk dapat pengalaman. :) crown pon alhamdulillah, 206 kalo ikut no cabutan bertuah. tu kire kiraan kalo ikut no tu la. exact wallahua'lam, tp yang penting, en jamal rizal dtg turun padang tengok sendiri ape yg berlaku. en jamal pon baru balik je dr brunei jumaat tu. ni kire bersyukur la sbb wlaupun dia sibuk, dia tetap ade mase sket utk kite. ni kire cam moral support la utk ajk2 program ni. ape2 pon, semua memberikan komitmen yang paling baik. InsyaAllah....

Friday, March 21, 2008

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan & Penerbitan MPP vs Setiausaha Bahagian Multimedia & Dokumentasi eXpoconvo '08

salam sumerr...pekabo anda2 sekalian? sehat ke? aku alhamdulillah. cmni la juge. hehe. tajuk aku hari ni agak panjang la jugak sebab...ehem2...dua2 tu pos yang sedang aku pegang sekarang dalam dua perkara yang bagi aku merupakan satu tanggungjawab yang sangatlah besau.
tang memule tu(MPP) memang dh aku pegang sejak ujung ramdhan yang lalu. so, xde masalah sgt lah. tang kedua tu(eXpoconvo 08) aku baru je pegang...ermmm...baru la jugak sebab meeting 1st pon baru je td. hehe. kat sini bukan nk citerr pasal posisi2 tu, tapi aku nak citer persamaan dan pebezaan skop tugas kedua2 posisi tersebut. haa...nampak same tp berbeza tau. jgn konpius. :) dalam MPP, aku ni kire sebagai orang yang bertanggungjawab dalam mempublisitikan MPP. kalo yang buat buletin ke, website ke, fliers ke...tu kije aku la tu kalo ikut skopnye. kebajikan pelajar always comes first in MPP, itu mesti igt tu. <dalam eXpoconvo 08 plak, aku bertindak sebagai org yang perlu mendokumentasikan setiap ape je yang berlaku sepanjang eXpoconvo 08 ni. means aktiviti and etc la. mende dokumentasi korang tau ke pekemendenye? haaa...dokumentasi ni amik2 gmbo, amik2 video la. nk jadikan sbg bahan bukti yang aktiviti tu telah diadakan. ada paham?? kalo xpaham, tanya sama cipan k. :P actually, dalam MPP gak aku le org dokumentasinye. hehe. biase la kan, gmbo2 aktiviti2 MPP kebanyakan aku yang pegang. kui3. ape2 pon, i'm glad with who i am now as an appreciation and credit to myself. above all, we must always remember where we come from and where we will go next. in our work, we must always tawakkal(serahkan pada ALLAH selepas berusaha) and in life, we must always remember that finally, all of us will die and met ALLAH. insyaAllah. :)

Monday, March 17, 2008

BARISAN KABINET BARU 2008!!!

akhirnya, kuar gak list kabinet kerajaan yang baru. tok pa jadi menteri pertanian, KPT dapat menteri baru iaitu Datuk Seri Khaled Nordin, menteri sukan pun tukar, menteri JKR plak orang lain.hope kabinet2 yang baru ni boleh buat sesuatu yang lebih baik daripada sebelumnya. ni dia list penuh yang aku dapat drp Utusan Online ptg td :

PERDANA MENTERI
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi

TIMBALAN PERDANA MENTERI
Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak

JABATAN PERDANA MENTERI

Menteri
Tan Sri Bernard Giluk Dompok
Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz
Datuk Dr. Ahmad Zahid Hamidi
Datuk Zaid Ibrahim
Datuk Amirsham A. Aziz

Timbalan Menteri
Datuk Mohd. Johari Baharom
Datuk Dr. Masitah Ibrahim
Datuk Hassan Malik
S.K. Devamany

KEMENTERIAN KEWANGAN

Menteri
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Tan Sri Nor Mohamed Yakcop

Timbalan Menteri
Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanazlah
Datuk Kong Cho Ha

KEMENTERIAN PERTAHANAN

Menteri
Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak

Timbalan Menteri
Datuk Wira Abu Seman Yusop

KEMENTERIAN DALAM NEGERI

Menteri
Datuk Seri Syed Hamid Albar

Timbalan Menteri
Datuk Chor Chee Heung
Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN

Menteri
Datuk Ong Ka Chuan

Timbalan Menteri
Datuk Robert Lau Hoi Chew
Datuk Hamzah Zainuddin

KEMENTERIAN KERJA RAYA

Menteri
Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamad

Timbalan Menteri
Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

Menteri
Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin

Timbalan Menteri
Datuk Liew Vui Keong
Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN LUAR NEGERI

Menteri
Datuk Seri Dr. Rais Yatim

Timbalan Menteri
Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar

KEMENTERIAN PENERANGAN

Menteri
Datuk Ahmad Shabery Cheek

Timbalan Menteri
Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA

Menteri
Datuk Dr. S. Subramaniam

Timbalan Menteri
Datuk Noraini Ahmad

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN

Menteri
Datuk Ismail Sabri Yaakob

Timbalan Menteri
Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA

Menteri
Datuk Shahrir Abdul Samad

Timbalan Menteri
Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN TENAGA AIR DAN KOMUNIKASI

Menteri
Datuk Shaziman Abu Mansor

Timbalan Menteri
Datuk Joseph Salang Anak Gandum

KEMENTERIAN PELAJARAN

Menteri
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Timbalan Menteri
Dr. Wee Ka Siong
Datuk Razali Ismail

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI

Menteri
Datuk Seri Khaled Nordin

Timbalan Menteri
Datuk Dr. Hou Kok Chung
Datuk Idris Haron

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI

Menteri
Datuk Noh Omar

Timbalan Menteri
Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR

Menteri
Datuk Douglas Unggah Embas

Timbalan Menteri
Datuk Abdul Ghapur Salleh

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI

Menteri
Datuk Mustapa Mohamed

Timbalan Menteri
Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PENGANGKUTANMenteri
Datuk Ong Tee Keat

Timbalan Menteri
Datuk Anifah Aman

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

Menteri
Datuk Dr. Maximus @ Johnity Ongkili

Timbalan Menteri
Fadilah YusOf

KEMENTERIAN PELANCONGAN

Menteri
Datuk Seri Azalina Othman Said

Timbalan Menteri
Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN PERPADUAN, KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN

Menteri
Datuk Mohd. Shafie Apdal

Timbalan Menteri
Teng Boon Soon

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT

Menteri
Datuk Dr. Ng Yen Yen

Timbalan Menteri
Noriah Kasnon

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH

Menteri
Senator Tan Sri Muhammad Muhd. Taib

Timbalan Menteri
Tan Sri Joseph Kurup
Joseph Entulu Belaun

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI

Menteri
Datuk Peter Chin Fah Kui

Timbalan Menteri
Senator A. Kohilan Pillay

KEMENTERIAN KESIHATAN

Menteri
Datuk Liow Tiong Lai

Timbalan Menteri
Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN

Menteri
Datuk Seri Zulhasnan Rafique

Timbalan Menteri
Datuk M. Saravanan

...banyak juge yang berubah ek. ;)

Saturday, March 15, 2008

ADUN tempat aku...

ni nk story sket la. kire ni mmg sket btol la aku nk story. xbnyk pn patah perkataannya. sket je. hurmm..td tgh2 aku browse profile bloggers dari subang jaya, aku terjumpa la blog ADUN tempat aku yang mng PRU ari tu. name dia Hannah Yeoh. aku pn bace la profile dia. oops..senior aku rupenye. kire mase dulu2 tu dia skola aku la sebelum aku masuk skola tu. bukan skola menengah je, skola rendah pn. ade gak org dari SMKSU yang boleh aku banggekan. hehe. mane la tau kan one day aku lak jadi wakil rakyat. :P mane la tau kan. sekurang2 nye dapat la contribute sesuatu pd tempat aku tu. ni alamat blog ADUN aku tu >> Hannah Yeoh

Sunday, March 09, 2008

Keputusan Rasmi Pilihanraya Umum Ke-12


alhamdulillah....PRU 12 akhirnya tamat kecuali di sabah & sarawak yang masih ada lagi 3 kerusi belum diketahui statusnya. lpas ni xde lagi la bendera2 parti, banner2 dan sebagainya di tepian jalan dan di mana-mana sbb dh tamat pilihanraya. maka akan terbentuklah satu situasi pemerintahan negara yang berbeza daripada sebelum ni. majoriti 2/3 yang gagal diperolehi BN menjadikan keputusan yang mahu dilakukan kenalah berbincang dan dipersetujui oleh kedua2 pihak yang terlibat. aku xde la pandai sgt bab2 politik ni tp tahu la mende2 majoriti 2/3, majoriti mudah sume2 ni. ;) ade blajo dalam subjek sejarah kan mase kat skola dulu. hehe. ni aku letak keputusan PRU 12 kat sini. moga2 kita mendapat sesuatu daripada perubahan arus politik yang berlaku ini. berikut adalah keputusannya setakat petang ni:
Parlimen
BN : 140
PAS : 23
KeADILan : 31
DAP : 28
Jumlah kerusi : 222
* Sabah dan Sarawak masih terdapat 3 kerusi yang masih belum membuang undi.

Dewan Undangan Negeri (Dun)
Perlis : BN (14), PAS (1); Jumlah kerusi = 15
Kedah : BN (14), PAS (16), KeADILan (4), DAP (1), Bebas (1); Jumlah kerusi= 36
Kelantan : BN (6), PAS (38), KeADILan (1); Jumlah kerusi = 45
Terangganu : BN (24), PAS ( 8 ); Jumlah kerusi = 32
Pulau Pinang : BN (11), PAS (1), DAP (19), KeADILan (9), Jumlah kerusi = 40
Perak : BN (28), PAS (6), DAP (18), KeADILan (7), Jumlah kerusi = 59
Pahang : BN (37), PAS (2), DAP (2),Bebas (1), Jumlah kerusi = 42
Selangor : BN (20), PAS ( 8 ), DAP (13), KeADILan (15); Jumlah kerusi = 56
Negeri Sembilan : BN (21), PAS (1), DAP (10),KeADILan (4); Jumlah kerusi = 36
Melaka : BN (23), PAS (0), DAP (5), Jumlah kerusi = 28
Johor : BN (50), PAS (2), DAP (4); Jumlah kerusi = 56
Sabah : BN (59), PAS (0), DAP (1), KeADILan (0); Jumlah kerusi = 60

sumber : Utusan Online, Harakahdaily

Peatusan parlimen PRU 12 setakat 6.14pm, 9 Mac 2008

*lagi di http://pru12.spr.gov.my/spr/

Plihanraya Umum Ke-12...continued


panas! panas! memang panas PRU kali ni. skang dh pkul 2.12 am. aku baru bangun sbnrnye. ltih bangat td. kui3. igt nk tgk kat tv td nk tgk sape yang menang, sape yg kalah. tlepas lak. xpe, mungkin ade hikmah disebaliknya. aku dh tgk beberapa update daripada akhbar2 di internet. wow. saingan yang diberikan oleh pihak pembangkang amat hebat! antara tajuk2 berita yang aku sempat tgk >> Kedah di tangan kami - Husam, Official: Opposition wins big in Kelantan, Opposition wins 27 state seats in Penang, Pembangkang kuasai tiga negeri, Official: BN retains Perlis, Terengganu, Malacca and Negeri Sembilan. tu la antara tajuk2 berita kol 2 pagi ni. papehal pon sok pg baru tahu keputusan rasmi sape yang menang, sape yg kalah

Saturday, March 08, 2008

Pilihanraya Umum Ke-12


8 MAC 2008


BN vs BA



yaaa...itu dia. ronaldo menggelecek bola, cuba di bentes di situ oleh rosdi talib tetapi gagal. ronaldo terus menggelecek dan melakukan rembatan. Chilavert disitu cuba menampan bola...GOLLLL kick...itu dia, gagal rupanya ronaldo untuk melakukan jaringan. padan muke! :P
haha...itu mukadimah je. ni baru citernye. hari ni, 8hb Mac 2008, tarikh keramat iaitu tarikh PRU 12. selepas 13 hari calon2 PRU bermanifesto dan berkempen, kini tiba giliran rakyat Malaysia untuk menunaikan tanggungjawab terhadap negara untuk memilih siapakah yang terbaik antara yang terbaik untuk memimpin negara Malaysia dalam jangka masa 5 tahun akan datang. aku wlaupun dah 21 tahun, tp sbb xdaftar lg xleh arr ngundi. rugi siott. besday aku baru je bulan 2 hr tu...huhu. kalo PRU ni lewat sket bulan 5 ke, 6 ke, sempat la kan. PRU kali ni dikatakan antara yang terhangat di pasaran kerana menampakkan chances of winning is equal. ni ungkapan mmber aku la. aku luahkan balik je. tajuk utusan hr ni, "Kuasa di tangan anda". senior2 UMP pn ramai yg balik utk ngundi. jadi kosong la gak UMP ni. mcm hari raye. memang raye pon, pilihanraye kan. hehe. ok la kamu2 sume. kepada yang mengundi, selamat mengundi dan buatlah pilihan yang paling bijak. insyaAllah, semoga kita semua mendapat keberkatan dalam hidup. :)

Monday, March 03, 2008

Program Jati Diri & Kecemerlangan Akademik Matrikulasi 2008

salam sume...kali ni, aku terlibat lak dalam program yang di beri nama seperti di tajuk. pendeknye program jati diri lah. 2 tahun lpas aku pon pnah gak terlibat tetapi sebagai peserta lah. mase tu aku kat matrik perak a.k.a KMPk. fasi2 nye daripada ukm. kali ni aku jadi urusetia lak. bukan jadi fasi. program tu di buat di matrik pahang a.k.a KMPh.

dekat je, 2km daripada UMP, kurang 10 minit perjalanan. kitorang berkolaborasi dengan UDM dan UMT. tapi xbercampur la fasi2 drp 3 U ni. kitorang kluster A yg UDM ngn UMT kluster B. fasi kitorang pon total same dgn fasi2 diorang. secara matematiknya, jumlah fasi UDM + jumlah fasi UMT = jumlah fasi UMP. ydp diorang dtg dua2, kitorang nye ydp xdtg. ade kije lain. so, nydp 2 kitorang la jadik ketua fasinye. UDM ngn UMT datang UMP mase hari khamis tu sbb sehari sebelum program tu ade TOT utk fasi2 ni. kitorang gerak g matrik jumaat paginye dalam kol 9 lbey gitu la. aku ngn urusetia lain kol 10 lbey baru grak. smpai2 je, pihak KMPh bagi la taklimat mengenai matrikulasi tu. lpas tu kitorang lunch n solat jumaat. kol 2.30 ptg, taklimat utk peserta la. UMP kat dewan dato' bahaman n diorang tu lak kat dewan mat kilau. ptg tu taklimat je la. lpas asar riadah. di moderatorkan oleh UDM kalo xsilap. diorang buat poco-poco. aku pon xpnah tgk mende tu poco-poco wlaupun tahu tu mcm senaman(senaman ke?, bolah la labuu....).

malam tu LDK start. utk kluster kitorang matrik bagi 70 group sbb 70 fasi. so, sorang fasi satu group la. aku kije mantau je. amik2 gmbo pon kije aku gak. lpas LDK tamat, minum malam jap n then trus post mortem. abis dr post mortem, balik bilik tido. tp aku tido lewat sket la sbb testing streamyx hotspot diorang. free beb..huhu. mcm pkai wireless kat blok kat UMP ni. cume yg diorang nye tu TM nye. kitorang UMP nye.

hari seterusnya, hari dimulakan dengan bangun tido n solat subuh. pas sarapan tu smbung ade sesi ceramah 1 oleh Cik Haslinda, bekas lecturer BI aku sem lpas. dia talk pasal cara belajar. lpas ceramah tu di teruskan dengan LDK smpai ptg. al-kisahnye, hr tu cuaca xbrp terag sbb ujan. ptg tu riadah kat dewan masing2. kat dewan kitorang, dak2 fasi ni wat senamrobik. smpai 6.30 gitu la baru balik. malam tu plak ceramah 2 oleh En Jowell, kaunselor pelatih UMP yang ofisnye kat dpn bilik mpp. dia talk sket la pasal pentingnya bergiat aktif dalam kampus. tu pon sejam lbeh je. selebihnye dia buat sesi muhasabah diri. sesi ni la yang paling best. aku xleh kalo duduk tutup mate. alamat lain la jadiknye. hehe. pas abes tu mcm biase la. post mortem. keng3.
hari last pla, pagi LDK diteruskan. smpai kol 10.30 je sbb kol 11 ade perasmian penutup. perasminye ialah TNC HEPA UMT, prof dr abdul majid. lebih kurang la name dia, aku xigt sgt. lpas perasmian tu fasi2 n dak2 matrik ni berbabai2 la sesame sendiri. lpas dh babai2 tu, kitorang g makan tgh hari sblum berkemas n balik ke U masing2. aku balik dalam kol 3.30 gitu la sbb ngemas brg2 dalam bilik gerakan mase program tu. letih siot...adeii. tp ape pun, experience dapat, kawan pun dapat. that's all. babai :)

If you're interested and serious to lose weight or gain weight or maintain weight and get healthy with Herbalife, feel free to fill in your particular. Thank you.

Name:
Email Address:
Phone Number or H/P Number
Address

Form provided by Freedback.

Popular Posts