Wednesday, February 20, 2008

tEsT mOdE

ya..aku kembali lagi skali dalam blog. tajuk kite kali ni adalah test mode. apekemende tu test mode erk? ala...test mode tu kire skang ni minggu test la. by mpp siblings pon nmpak sibuk study. aku pon study gak. hehe. aku khamis ni pon baru masuk test ke-2. 1st hr tu sblum cuti raye cina. lame tu gap...huhu. ok gak. leh buat assignment2 n projek2 sume. sok aku test applied statistik. mengikut sejarah, kat ump ni aku blom pnah lagi dapat A dalam subjek math. paling tinggi pon B+. adoih. kali ni mesti dan mesti dapatkan A jugak. xkire. haha. tu math la. n then, luse plak ade HOT. hah HOT? ape tu? Hands on test la...kui,kui,kui. ni plak utk subjek web application development. ni subjek utk buat web. aku suke subjek ni sbb coding2 tu. best2! :) nk kate hebat tu xde la. kire aku boleh la bawak kalo pasal coding2 ni. insyaAllah... minggu dpn ade lagi satu test. ade lagi? ade...formal method. atau aku panggil subjek ni subjek Z. sbb ape ye? sbb dia blajar Z notation in determining the specification. hehe. speaking la plak. tp memule blajo Z ni agak kekonfiusan tahap gaban la. macam blaja C gak dulu. tp ni rumit sket la pd aku sbb nk tukar dr natural language kpd Z notation. ape2 hal pon aku kene work harder for this subject coz I want an A. actually sume pon aku nk A aje. xmahu A-, B+ dan sebagainya. A saje. insyaAllah...

Monday, February 18, 2008

Bengkel Penulisan 2008

sabtu lpas a.k.a 16 februari 2008, kat wdk 34, sekretariat dibawah jk aku telah menjalankan Bengkel Penulisan 2008. kalo ikutkan pelik gak sbnrnye. npe ek? sng je, UMP kan universiti teknikal, ape kene dgn penulisan. ape ek? ade kenenye. hari2 pon kite menulis kan ye x? kalo x menulis pon modern sket la, menaip. tp still dalam skop menulis lg. kalo biase kite tulis report kan, bengkel ni tujuannye nk mendedahkan student2 UMP tentang dunia penulisan yang mana aku kire agak popular gak la zaman ni. mane xnye. blog pon salah satu daripada cabang penulisan gak. daripada blog tu la ade org2 yang telah menghasilkan buku. haa...nk kate hebat x hebatnye penulisan ni. dalam bengkel tu aku jemput en.Zamri Mohamad, seorang penulis bebas. poular dgn buku nya, Cari Duit Cara Mudah Sebagai Penulis Bebas. katenye hr tu, dgn menulis je, kite dah leh dapat 24 jenis pendapatan. wow!! menarik tu. aku pon kjap ade, kjap xde je dalam dewan kuliah tu. berulang-alik ke astaka n balik ke blok w. pasal ape nk tahu? pasal Counter-Strike la. kitorang nye team ni kire top 8 la takat ni dalam UMP. hehe. jgn mare~~ ;P pnat tu pnat gak. yg penting enjoy! haha. mjlis tu start 9.30 gak la. habis dalam kol 5 lbih. en.Zamri datang bersama rakan2 nya dari UIA yang juga merupakan penulis2. hebat2. sbg lanjutan bengkel ini, en.Zamri ade gtau aku yg dia dh buat satu section kat forum dia tajuk Komuniti Penulis UMP. ni khusus utk writers of UMP. tahu x, penulisan yang kompeten amat dituntut dalam soft skills yang diterapkan kepada setiap mahasiswa UMP. rase takat tu je kot. jumpe lagi kat blog akan datang kayh. wasaalam...

Saturday, February 09, 2008

Bakti Siswa 08


pada 6-8 feb 2008 yg lpas, aku bersama2 ngn student2 ump yg lain (total lebih kurang 80 org la) telah g ke bachok utk program Bakti Siswa 08. kitorang g ke DUN Jelawat, dalam tu ade la beberapa kampung dan antara kampung yg terlibat kg sri kemunting, kg keting, kg bator, kg seneng, kg telaga ara dan ade lg 3 kg lg aku xigt name dia. yg sri kemunting tu aku pnah smpai la. kali ni aku ke kg keting lak. kire umah family angkt aku kat situ la. ayah angkat aku tu kalo ikutkan dh taraf atok aku. aku pun xterpanggil dia ayah. aku pnggil pok cik je tp tetap gak ayah angkat aku la. kire ni la 1st time aku dapat kluarga angkat. memule sblum nk g tu rase berat gak hati sbb pikirkan assignment yg xterkira bnyknye. tp aku relakan hati utk g. kitorang gerak hari selasa, malam, jam 10 lbey gitu la. 2 bas kitorang g. aku bile dh gerak tu ape lg, tido la. letih + lapo boh...tido je la. hehe. tu pon tido2 ayam. aisehman...pastu, diorang lak g bukak muvee...ape lg, xjadi tido. dah lame sket tu smpai kat satu kdai makan kat ganu. aku xigt la kat ne. dh lapo ni. makan je ape yg ade. jnj perut terisi. hehe. dh lpas makan tu kitorang meneruskan perjalanan. lpas tu muvee pon abes. dapat tido ngn aman. :P dh lame sket tu, aku pon sedo. dh kat msjid kubang kerian dalam kol 6 pagi gak la. kitorang pon mandi2, solat sume. pastu dalam kol 7 g kitorang meneruskan perjalanan. pg tu ade perasmian bakti siswa ipta kat UMK. fuh..ni 1st time g UMK ni. sblum g UMK tu kitorang sarap dulu kat kdai. dh lpas tu, dalam kol 8 gak la g ke UMK. kampus diorang konsep umah kedai (setakat ni la) kat pengkalan chepa. kire xde la beso mane. cume diorang wat pagar utk menandakan kawasan kampus tu. kat sblah kampus tu tengah naik asrama student yg batu. allocation utk 2000 student. perasmian tu ade la dalam 17 ipta g hadir. ade gak ipta yg dh abis program tu. kitorang baru je nk mule hr tu. xpe jnj rock. perasmian disempurnakan oleh tok pa. lepas perasmian tu ade la penerangan mengenai psptn (lg skali...huhu) oleh dato hassan said. pastu NC UMK bg briefing ttg UMK. pastu abes, lunch, trus gerak ke sk telaga ara utk perasmian Bakti Siswa 08 plak.

perasmian kat situ plak oleh dato ' illias atau org panggil YB Mudoh Kiro. ;) dalam mjlis tu diadalan simbolik penyerahan anak angkat. lpas drp mjlis tu, kitorang pon di distributekan kpd keluarga angkat masing2. yg aku nye dh citerr kat atas td kan. ;) pastu aku pon pulang la ke umah angkat aku. sume angkat2 belaka. hehe. ank2 pok cik tu pon sume dh beso. dh kawin sumenye. dalam umah pok cik tu agak luas la wlaupun umah kayu. umah sblah tu umah anak dia. najmi(seorang student ump) jd anak angkat kat sbelah. kire 1st day tu petang smpai malam tu dgn kluarga angkat je la. malam tu pon aku dok kat luar unah tgk pok cik ngn anak2 buah dia training satu mnde. aku nk explain pon ssh gak. dia bukan silat, tp cm riadah gitu la. utk kesihatan. tu la utk hari pertama.

hari kedua, kitorang ade program motivasi utk dak2 skola drjh 6. di buat di sk telaga ara, tp sume skola berdekatan pon dtg juge termasuk la adik2 drp sk sri kemunting. so ade la jugak yg dh knal. program tu start pg smpai ptg. petang tu ade sukaneka. aku smpat la masuk satu. hehe. yg lain aku jadik photographer jek. ok wat. hehe. malam tu ade forum. panel dia ust zuridan, imam baharain n ust zainal. best la gak wlaupun panel yg dua org tu kecek kelate. hehe. abes dalam kol 11 lbey gitu. aku smpat la balik lpas asar tukar sluar sukan. malam tu aku xigt ape dh. letih boh..tido jah. kuikuikui.

hari ketiga, gotong royong. kg aku mmbersihkan kubur. geng2 yg dok sekampung ngn aku tu terlibat skali ar. pagi tu slps sbuh, aku ngn pok cik g ke umah kat2 situ. ade mjlis cukur jmbul. lpas mjlis msti ade makan ye x? hehe. so, pulut kuning la jadik mangsenye + kari ayam. sedap boh..hehe. pas dr tu baru aku g gotong royong. dalam hmpir2 tgh hari gak la abes gotong royong tu. lpas tu balik umah, lepak2, borak2 ngn pok cik, najmi n ayh angkat najmi. pastu siap2, solat jumaat sume. lpas solat jumaat tu g la makan kat kenduri. yg bestnye, daging lembu yg dimasak tu fresh lg. baru je korban pg tu. hehe. lpas makan, aku pon balik kemas2 utk ke mjlis perasmian penutup. kire dgn beg2 sume aku siap la. sblum balik tu aku salam2 la ngn sume. pok cik pon xdpt hntar aku g mjlis penutup tu sbb ade urusan lain. so, anak dia, abg adnan yg teman aku g mjlis tu. smpai je kat skola tu, aku g la tgk org tgk kacau asyura. uteh, awe n ucu pon ade.

aku pon try la. perghh...meletihkan siot. tp xpe. experience tu. hehe. mjlis start dalam kol 4 gitu. lpas perasmian kitorang pon salam2 n gudbye2 ngn family angkat masing2. gerak balik dalam kol 6 gitu la. aku mase nk balik tu terase la gak sday. sday woo...tp itu je la mse yg aku ade. nk tahu citer x? tgh2 jalan, tibe2 air cond bas wat hal. adoi la. kepanasan la dok dalam bas tu. mcm dalam oven. huhu. dalam kol 11 lbey gitu kitorang bnti solat + makan. kat ganu gak la tp aku xigt name tmpat tu. ditambah plak kitorang ni(yg ni bukan sume la, ade la beberapa org) telah dibelanja makan oleh wakil rakyat kat situ. alhamdulillah. :) smpai dalam kol 2 stengah gitu. alhamdulillah. semuanya selamat smpai. situ je la kot. nk citer bnyk2 aku ni xpndai bercerite. ok la. salam~~

Sunday, February 03, 2008

AADT (ada apa dengan tepung)

hah? ade ape ngn tepung? agak2 nye ape ekk? ha...tu la pasal. nk story mory sket ni. se hari bulan februari ari tu, ari jadi ku. hepi besday kpd aku sndri. hehe. biase aku besday msti kat umah nye lah. tp kali ni aku besday kat U je la. xpe. dh slalu kat umah je. hehe. nk dijadikkan citer, adik beradik ku kat sini set up la satu majlis smbutan besday ringkas smpena besday akak(29 jan) ngn aku nye iaitu 1 feb. malam 1 feb tu la mjlis tu. lagi bbrp minit lagi nk masuk 2hb. bole la jugak. xpe. lgpon aku lahir 11.25 malam pon. kuikuikui. k la. aku sbnrnye dh bleh bau2 kacang plan diorang ni, cume "plan" yg sebenarnye tu aku xtahu. k la. layan je la. xpnh pon ade smbutan besday gini. biase mak aku bawak g makan kat restoran je spt secret recipe, san francisco steakhouse n lain2. ni pon kire agk special la ni. n lg special nida bg hadiah. hadiah ape ye? hehe. rahsia...ade la. k2. smbung citerr. malam tu diorang pon nyanyi la lg hepi besday ramai2. amik gmbo aku n akak potong kek. huh. lpas tu aku kene bc doa. yg cannot go tu kene wat ucapan. aku xtahu nk cakap pe. blank. kui3. smpai part ni yg "plan" sbnrnye. aku agk curiosity in your mind. mane lak awe ni. sume adik beradik ade. awe je ilang. hurmm. paling plik, mereka suh aku n akak g buat air n amikkan cawan n pinggan. diorang kate nk buli dak2 besday. huh. xpe2. ade ubi ade batas, ade kari leh makan. :P aku on n akk g la pantry. akk masuk lu, pastu aku masuk. aku masuk pon lewat sket dr akk. sesudah masuk, aku rase spt ade mnde putih2 terbang. pe bnde tu? rase cm kene baling. kat blakang. aku toleh je, la...ade mamat tgh baling salji kat aku. siot la. baik je time dia baling kat akk, aku lari menyorok kat luar. haha. sory la akk, aku lari dulu. bg akk mandi salji tu bnyk sket. pas akk perasan tu, akk pon trus menyerang awe. awe xdpt kuar krn angah kunci pintu pantry tu. sengal sungguh. huhu. aku trus bertahan di luar. akk telah mmbuat serangan salji kpd awe, pastu dia amik segenggam, dia try nk attack aku lak. arghh, aku bertahan di belakang pintu. ces, akk berjaya menembuskan tangannya keluar pintu. kene la sket. kuang hasam tol! xpe. gua rilek. haha. hasilnya, putih2 la kami bertiga. tp akk la kene pling bnyk. :P pastu baru lah makan kek coklat yg aku dh potong sket td. ni rupenye plan sbnr mereka. ces...xpe, akak. pasni kite kerjakan diorang lak. ok? haha. jahatnye aku. kuikuikui. by the way, tq la kpd yg igt beday aku, yg bg adiah, yg wish aku, yg buat smbutan kecil2 an tu esp projek manager dia, tahniah!!! :P itu je kot aku nk tulis. aku dh leh ngundi. kuikuikui. adios!

*salji adalah seperti ais yang dikisar halus. salji dalam teks di atas bermaksud tepung. ;)*

Saturday, February 02, 2008

hepi holiday for all...


salam n selamat...dh lame nye aku ndk tulis blog. huhu. bz beb minggu sminggu ni. bnyk kije. test, assignment, toturial, kuiz....n isu hangat di ump. isu kad matrix. student bnyk dh suarakan keluh-kesah mereka bersama kak esah di e-comm. tp apakan daya, sejak itu e-comm menjadi tidak btol sket. mungkin ade org ping server bnyk sgt kot. huhu. nk bace memo pon ssh. haiya. xupdate la jwbnye kitorang ni. info2 terbaru juge xdapat diketahui oleh sbb e-comm jdk begitu. sabar lah ye. insyaAllah, if there's a will, there's a solution. same gak cm isu terbaru ni yang sedang hangat dan hangit di perkatakan hanya di radio ump. from my point of view, dalam hal ni xde sape yg salah. cume mis comm je antara pihak atasan n pihak keselamatan. mnde ni act xbaso mane, cume diperbesar-besarkan. yg cannot go, smpai wujud blogspot carsmatrixump.blogspot. cannot go la...mase memule kuar isu tu, kami pon meeting tergempa. raksi pon kene postpone. xep. prioritise. nnt kene gnti balik. huhu. kitorang meeting la carik solution. n we conclude, ydp yg akn kuarkan statement tp dgn bantuan kami la. untuk memikirkan statement yg paling sesuai. kite nkkan win-win situation. time tu la plak e-somm wat hal. mcm yg aku mention kat ats tu. xpe la. sok mungkin pulih spt biase kot. soknye plak, memo berkeadaan spt chipsmore. kejap bleh, kjap xleh. skng pon xleh. adoi la...xpe. sabau je la. smlm, ydp dh pon brjmpe ngn dato' nc utk bincang hal ni. rupenye arahan memperkasakan undang2 je. mis comm la tu. huhu. xpe. mnde leh bincang. pengajaran buat aku juge, siasat sebelum menembak wlaupun aku xpnah menembak ruse sblum ni. ok la. rase takat tu dulu. kang kalo aku nk tulis lg korang bc sndrik la ye. hehe. by the way, selamat bercuti kpd yang bercuti...slmt pulang ke kmpung n selamat kembali. ja na~~ :)

If you're interested and serious to lose weight or gain weight or maintain weight and get healthy with Herbalife, feel free to fill in your particular. Thank you.

Name:
Email Address:
Phone Number or H/P Number
Address

Form provided by Freedback.

Popular Posts