Wednesday, April 23, 2008

study week...dia datang lagi...


salam sumerr pembaca2 blog...minggu ni U aku study week...U lain aku xpasti la plak sbb xde tny. rasenye same gak kot. hurmm...study week kali ni cm xstudy week jerr. ade yg ade klas lg sbb xsmpat abes mase waktu kuliah tu, ade yg ade test lg xabes2, presentation cm biase la ade, kene submit assignment lagi minggu ni tp aku dh la, org lain..hehe...gitu la senario study week kali ni. xsepatutnye...ish2...tp nk buat cmne kan. kang kalo xcomplete kuliah kite lak xdpt nk revise sbb xmasuk kuliaheven boleh study sendiri...tp kuliah ttp kene ade sbb mase tu la kite nk tau ape mnde overview sesuatu topik tu. lain pemahaman kite kalo kite bace le semate-mate tanpa penerangan drp lecturer. mcm aku la 2 sem lpas, lecture xsmpat abes. huhu. tp tu citer lame. xpe la, dh lpas. cume pengajarannye kene amek la. hehe. minggu ni aku agak sibuk gak memandangkan keje2 mpp ngn expoconvo aku dh aku hold minggu lpas sbb bz siapkan projek+presentation. stakat ni keje aku tinggal nk siapkn design buletin bersama2 sekretariat2 aku. insyaAllah tgh atau abes bulan 5 ni siap la. kang korang mtk la same MPP korang nk bace buletin kami ok (kalo U lain la...hehe). ni td pon baru je balik dr kuantan hntar design banner utk final exam. simple2 je buat memandangkan minggu dpn dh nk exam kn. sem lpas xsmpat nk buat sbb baru2 lagi kan masuk kabinet. huehuehue...ni kire dh agak stabil la wlaupun kekadang berada dalam periuk tekanan. ni sume ujian...sabo je le yg mmpu aku lakukan...wlau bagaimana pun, aku dh hmpir separuh minggu study. isnin dpn final bermula dengan applied statistik. matematik ni. aku xpnah2 dpt A lagi sejak masuk U ni. paling koman pon B+ la...kali ni mesti A...insyaAllah...rase tu je kot. ok la. kite jumpe lagi kat blog akan datang. kepada yang mengambil final exam, GANBATTE! Do your best, try your best and be the best! InsayAllah... :) peace!

Saturday, April 19, 2008

Sepagi bersama Angkasawan Negara


salam n selamat sumenye. kamu2 ape kabo? semoga sehat lah ye...insyaAllah. kali ni, aku nk citer lak pasal satu program ni. program ni sebenarnye hari selase hari tu. tp sbb aku xsempat2 nk tulis blog kn. so hari ni la baru leh tulis. sebelum tu minggu ni minggu last kuliah. minggu dpn study week peh tu exam final. cpat tol abes semester ni. xpe2. semester depan lebih mencabar. back to topic. program tu name dia sepagi bersama angkasawan negara. sape ekk? angkasawan negara tu dr sheikh muszaphar shukor la. sape lg kan. program n sbnrnye adalah sub program k-saintis anjuran CHEST iaitu persatuan mahasiswa kejuruteraan kimia. aku memule tu mcm nk xnk je caye sbb seingat aku program k-saintis tu dh abes minggu lpas dengan akhil hayy, UNIC n dr danial pon dtg. sbb memule tu promosi underground kn. hehe. bile dh masuk dalam memo sume, baru la aku caye program tu betul2 wujud. bagus2. teruskan usaha. :) program wacana pagi tu telah di moderatorkan oleh en wan nazrul helmy atau abg wan iaitu pegawai khas kpd nc ump, dan panel yang bersama2 dr sheikh adalah ydp mpp ump, salman razeni (alang) dan prof dr abd jalil, dekan jhepa ump. tempat dia kat blok 2, DKU1 & 2. aku trus g blok w lpas klas ust hilmi dalam kol 10 am gitu la. dr sheikh smpai kire2 10.30 am gitu la. event ni kire ramai gak la org yang datang. bagus2. teruskan usaha. jarang2 nk dapat audience ramai cmtu. smpai penuh DKU tuu...lpas dr shekh smpai tu program trus start arr. aku kat program tu smpai kol 11 am je sbb ade presentation formal methods. lpas presentation abes, aku dtg balik. mase aku dtg balik tu tgh sesi soal jawab bersama student. mcm2 la student2 ni tny kat dr sheikh. sblum abes tu ade la sket perasmian. perasmian buku reaching for the stars. buku pasal dr sheikh ni la. mase program xabes lg, org dh serbu dr sheikh daa...pastu mc bgtau semua supaya bertenang n amek tempat duduk semula. hehe. sblum abes tu penyampaian cenderamata n nyanyian lagu malaysiaku gemilang. lpas tu baru la abes. lpas tu dia ade media conference. aku pon bli la buku dia satu n beratur nk mintak sign dia kat buku tu. kui3. lpas dh abes tu, aku g ke bangunan canselori lak nk amek gmbo mpp bersama dr sheikh. dapat la snap sekeping. hehe. lpas amek gmbo tu, dr sheikh pon trus bertolak ke hotel kat kuantan. lpas tu aku pon balik la. ape2 pon, aku mmg respek la kat dia kerana dia bercita-cita nk mengubah minda masyarakat malaysia. ye la kan, org dok citer minda kelas pertama je kn. selamat maju jaya dr sheikh. peace! :)

Monday, April 14, 2008

Pesta Buku Antarabangsa 2008 dan PIKOM PC Fair (1) 2008

salam sume yang mengenali diri ku ini dan juge yg xkenal diriku. kalo xknal sile2 lah membaca profil ku kat sebelah tu. kui3. semalam hari ahad. pagi xlarat nk buat pape sebab letih tahap bapak gaban. jarang2 dapat jalan lame2 kn. hehe. hari sabtu hari tu, aku dan beberapa puluh orang student UMP telah pergi ke Kay Ell utk ke Pesta Buku Antarabangsa 2008 kt PWTC dan PIKOM PC Fair 2008 Fasa 1 kat KLCC Convention Center. kire ni 1st time la aku g pesta buku. hehe. :P hari sabtu pagi tu gerak dr UMP dekat2 jam 7 pagi gak la walaupun dalam announcement oleh cikma kate jam 6.30 pagi. mende tu no komen la. hehe. smpai kat KL dalam kol 10 gitu arr tambah jalan jem lagik.

Destinasi pertama, PWTC. smpai kat PWTC agak2 kol 10 lbey la gitu. tu pon kene jalan nk ke PWTC sbb bas benti jauh sket. bas beratur nk turunkan dak2 yang nk g pesta buku tu kan. ade dari skola menengah, dr skola rendah, dr matrix, dari U lain n dari tadika pon ade. so, boleh bayang la brape ramai orang dalam PWTC tu. tmbah ngn perhimpunan perpaduan melayu gak diadakan mase tu. nampak gak tengku mahkota kelantan datang utk ke perhimpunan tu. tp nmpak kat luar pintu je la sebelum dia masuk dalam PWTC tu. back to topic. hehe.
aku pon mule la berjalan kat dalam pesta buku tu. ade gak la maskot2 buku yang berjalan2 kat sekitar tu smbil dikerumuni oleh kanak2 ribena untuk mengambil gmbo ngn maskot tu. kui3. aku pon pnah gak jadi maskot gitu dlu. oops.. :P jalan2 punye jalan, jumpe la kat section yang mmg aku carik; section buku2 komputer. niat nk beli buku yg aku carik kat situ, tapi tny2 ngn penjual buku kat situ pasal hargenye....xjadi la nk bli. huhu. bajet xlpas beb. aku berlalu dgn hati xbest sbb xdpt bli buku tu. xpe la. kang kalo dh ade bajet aku carik la kat kdai buku.
aku kuar dr PWTC tu agak awal la. sbb aku xleh dok dalam crowd lame2 ni. pening. jgn kate pesta buku je, kat shopping kompleks pon same je. aku mmg xtahan dok dalam crowd reramai. dh kuar tu aku usha2 kat galeri yg ade sebelah pintu masuk pesta buku tu. kire dia pon PWTC la kot. hehe. lpas tu dok menunggu bas yang xsmpai2. katenye jam 1.30 pm, alih2 2.30 laa...biase la tu. KL kan. lgpon ujung minggu tu. tunggu2 nye tunggu, skali kene naik kat depan Pan Pac la..kui3.

Destinasi kedua, KLCC Convention Center. PC Fair ni kire kali yang ketiga la aku g PC Fair sepanjang idup aku. sbb baru tahun lpas 1st time. selama ni nk pegi, xpegi2 pon..huhu. Aku g PC Fair ni nk usha harge ext HD je. mane la tau kan HD 200gb dapat murah. hehe. lgpon aku tgk harge xbnyk berubah la dari tahun lpas. xpe2. kite tunggu fasa 3 bulan 12 nnt. pasti harga baik punya. haha. orang ramai mcm biase. kali ni aku tgk orang2 maxis ramai la plak promoternye. kaler ijau je sume smbil promote maxis wirelwss broadband. rm138 sebulan, permulaan rm100. hehe. aku kat situ dari 2.30 petang smpai 5.30 petang la lbey kurang. aku beli ape je pon. charger USB yang energizernye. hehe. kitorang bertola balik kire2 7.00 petang la.
mmg letih la tahap bapak gaban. aku rase tu je la nk tulis. jumpe lagi kat blog akan datang. tata~~ :)

Monday, April 07, 2008

GlittNite.com


"Eratkan silaturrahim dengan pertemuan"
Salam, pekabo, ni hao....berjumpe lagik kat lam blog aku. utk ke berapa kali ntah pon aku xigt la. ha..aku baru balik dinner je td ni. kenyang tetap kenyang. kerana tujuan dinner adalah makan. hehe. td bebenornye ade dinner ape ek? korang xtau ke? ish3...dinner tu utk dak2 fakulti sistem komputer & kejuruteraan perisian (fskkp) je. cm aku la. name dinner dia seperti kat tajuk tu...GlittNite.com. amcm? cara x name dinner tu. hahaaa...tu la specialnye. dak2 kom la ni menambah2 .com kat blakang tu. katenye td tu initial dak2 kom. hehe. boleh la tu labuuu...janji perut terisi. dia di adakan di grand view hotel. aku sbnrnye xpnh dgr name hotel tu wlaupun aku dh nk masuk 5 sem dok blajo kat pahang ni. hehe. jarang2 dapat kuar bndar beb. aku nk kuar pon xde tujuan nnt. baik la aku dok ump setelkan memane kije yg xsetel lg. kije bukan xde, bnyakkk. xpe la, tu soal lain. back to topic. ;)
aku g ngn bas je td. kol 6.30 pm gitu la lbey kurang gerakdr ump. smpai kat kuantan dalam 7.15pm. smpai2 je elok2 lg 5 minit nk maghrib. pastu solat dlu kat msjid negeri. dh solat tu, dalam kol 7.45pm cmtu kitorang gerak la ke destinasi. dekat je sbnrnye hotel tu ngn msjid.cm blok aku g makmal mekanikal je. hehe. tp dh ade bas, maka bas pon bawak kitorang ke sebelah sane. smpai2 je, aku pon pakai la blazer aku yg xseberape tu. kire satu suit la aku hr ni. bukan slalu pkai satu suit ni. hehe. tp aku xpkai tie la sbb xbwk. xpe la, jnj rock. ;)

dh smpai hotel tu, aku naik la atas dgn lif. smpai atas, dftar dlu. check name ade ke x. skali ade la. hehe. mmg la ade pon. lpas tu aku ngn bob mcm org sesat xtau nk dok mane. last2 kitorang dok kat blah kiri dewan. dewan tu xde la beso mane pon. boleh2 la utk dak fskkp. tu pon ramai yg xdtg sbb tak tahu la nape. aku dtg ni nk tunjuk tanda sokongan aku la ni terhadap persatuan petakom sbnrnye disamping utk makan. hehe. kalo aku xsokong persatuan fakulti sendiri, sape lg. chewahh. sikit la info, aku pon pnah menyandang jawatan dalam petakom gak tahun lepas. staff n lecturer pon ade gak la td. yg aku nmpak en syahrir, pn dekan, dr azi ngn baby lakinye yg comel tu,en azwan, en aziman, kak ju ngn pn karimah. yg lain xpasan. hehe. ade la tu yg lain2.
majlis start dalam kol 8.30 cmtu la. ok la tu. sedang2 elok. skali MC start ngn pantun la. hehe. aku pon xpandai pantun-memantun ni. layan kan aje. agenda memule tu biase la kan. bace doa, ucapan n ucapan. lpas tu dalam kol 9 cmtu, baru la part yg ditunggu2. MAKANNN. yaaa...hehe. tp satu la kan, makanan dia cepat tol smpai. aku mkn appetizer xsempai abes, main course dh smpai. xpe la. makan jerk. jnj perut terisi. hehe. tgh2 makan tu, ade la persembahan drp dak2 ni. ade persembahan nyanyian ngn band ape nth name band dia. aku xigt sgt. layan kan aje. aku tgh makan mase tu. hehe. lpas makan tu ade la cabutan bertuah. cet. abg jemin dapat la. siot tol. lpas tu ade la penyampaian anugerah dekan, penyampaian utk sukan intrafac hari tu dan cabutan bertuah skali lg. adoi...abg jemin dapat lg. huhu. xpe la. rejeki ko tu jemin. pastu ade lg satu band perform. tu je la kot agenda2 dia. last tu amik2 gmbo la. mjlis pon abes awal td. dalam kol 10.15pm i guess. aku pon xdok lame atas tu. panas beb. dh amek2 gmbo sket tu, aku turun dlu arr. lpak kat lobby. tgh dok lepak tu amat datang meneman aku lepak. ni kire dh lpas majlis la ni. tung, tang, tung, tang...aku pon tunggu bas kat luar ngn lain2. bas pon dtg dalam kol 12am la gitu. lame siot nunggu. huhu. smpai ump td dalam kire2 kol 12.20am cmtu la. aku dh ngnatuk2 dh . ni pon last energy ni, lpas ni nk tido. hehe. ok la, selamat malam. peace ya'll! ;)

Thursday, April 03, 2008

hidup ini penuh dengan meeting

salam sekali lagi. kembali lg aku ke blog ni untuk menulis. hehe. rasenye lame dh aku dok nulis kat sini. sbbnye sng je. bz sesangat2 la bz. ni pn tgh ade keje ni. amik mase sket nulis. aku suke nulis2 ni sume xjadi penulis buku je la lg. kui3. story kali ni tajuk dia meeting. jd, ape mende meeting ni? mengikut fahaman aku, meeting ni adalah mesyuarat atau perjumpaan atau perbincangan dan yg sewaktu dengannye.biase meeting ni melibatkan satu kumpulan manusia dok together utk bincang masalah2 atau isu2 yang dirasakan perlu untuk mendapat idea dan persetujuan semua. sbb tu a kene satu kumpulan.

2 minggu ni je, idup aku pnuh dgn meeting. minggu ni je 5 meeting aku kene attend. kalo level student, 5 tu dh bnyk la tu. sbb nk kire studynye g, assignment lg, projek lg dan sewaktu dgnnye. ape meeting bnyk2 ni sbnrnye? haa...tu la pasal. kalo dh komitmennye bnyk, so meetingnye konfem bnyk. kjap ngn org ni, kjap ngn org tu. ni xmasuk meeting ngn ahli group utn projek lg. hipotesisnye, kalo meeting bnyk, program pn bnyk, tanggungjwab pon lg banyak. ha...xcaye gune la hypotesis testing mcm yang dalam applied statistic tu. hehe.

meeting bnyk2 ni berkesan sgt ke? ha...jwbnye, bergantung kpd pelaksanaan kite la. kalo kite btol2 buat ape yg di meetingkan, insyaAllah, meeting tu akan mmg berkesan n berguna kpd sume. setakat ni 3 meeting dh sudah. ade 2 lagi. bnyk nyeww~~pape pon, kene la sacrifice sket. ape2 yg perlu kite sacrifice, juz sacrifice it. contoh mase tido, mase makan, mase borak2 kosong dan yang sewaktu dgnnye. ok, thats all. got to finish my work. a lot of work need to be clear. hey, i got about 5 months left before stepping down as the minister. hehe :)

If you're interested and serious to lose weight or gain weight or maintain weight and get healthy with Herbalife, feel free to fill in your particular. Thank you.

Name:
Email Address:
Phone Number or H/P Number
Address

Form provided by Freedback.

Labels

Popular Posts